"New York, New York. ‘n Stad so lekker hulle het dit twee keer geneom. Manhattan is die ander naam" *

Ek is nou terug van New York af en het ‘n baie lekker tyd gehad. New York is seker ‘n baie interessante stad en heeltemal anders. My vrou en ek het net die tipiese toeriste dinge doen – wel, ons was toeriste en sonder om beter te weet doen was ons meer as bly om net oor die Manhattan te dwaal en om foto’s te neem.

Sondag het ons die Statue of Liberty en Ellis Island besoek. Jy kan nie New York toe kom sonder om hulle te gaan sien nie. Hulle is so belangrik en so populêr weens soveel Amerikaners se voorouers in Ellis Island aangekom het. Die eiland lê net om ‘n myl van Manhattan af en jy verstaan hoe dit het vir die nuwe inkomelinge gewys dat die nuwe wêreld amper binne hulle bereik was.

Ons loop in Battery Park en vind ‘n gedenkteken van die Nederlandse koop van Manhattan wat in beide Engels en Nederlands is. Voordat ek vertrek het, het ek The Island at the Centre of the World gelees oor die Nederlandse koloniale tydperk dus wou ek meer daaroor uitvind. In baie manier is die vroeër geskeidenis ‘n bietjie soos Kaapstad se geskeidenis en hulle altwee is om dieselfde tyd gestig deuer die VOC. Daar is miskien meer spore van die Nederlandse oorspong van die stad maar behalwe die name – Brooklyn, Staten Island, Harlem, Broadway ens – maak ons kon niks meer vind nie. As ek ooit terug kom moet die museum van die geskeidenis van New York besoek.

Sondag besoek ons die graf van Peter Stuyvesant, die laaste Nederlandse goewerneur in St Mark’s Church in-the-Bowery en daar’s ook ‘n klein beeld van hom. Ons het ook die Empire State Buidling met die hysbak opgeklim. Jy sien so ‘n mooi uitsig oor New York en New Jersey en begin besef hoe vlak/laag die eiland en sy omgewings is. Ongelukkig was die groot aap nie daar nie 🙁

En na hierdie “kulturele ervaaring” het ons na die winkels toe gegaan en al ons geld gespandeer! Die wisselkoers is op die oomblik baie goed vir ons en die Britte was in die winkels en op die paaie volop. Ons het soveel Britse en Ierse aksente gehoor wat ons nie verwag het nie en daar was ook baie Duisters en mense uit Skandinawië. Ek het gevind dat Amerikaners baie vriendlik is en is baie bly om met jou te praat en soms voel dit ‘n bietjie vreemd omdat ons Britte nooit met vreemdelinge praat nie! Een ander ding jy besef is net hoeveel mense Spaans praat. Orals hoor jy mense wat dit praat en dan verander hulle om in Engels te praat. Engels is nog die baas maar Spaans is seker die tweede taal in die land.

Ek staan op die 86ste verdieping van die Empire State Building. Gewoonlik het ek hoogtevrees.

Die gedenkteken van die Nederlandse verkoop van Manhattan.

Die beeld van Peter Stuyvesant.

Peter Stuyvesant se graf. Hierin lê die ou met net een been.

Lex staan op Lexingtonlaan.

* Dankie Michael Scott van The Office.

3 thoughts on “"New York, New York. ‘n Stad so lekker hulle het dit twee keer geneom. Manhattan is die ander naam" *

  1. machiel

    Ek is groen van jaloesie! Ek het ‘n paar jaar gelede aan my vrou gesê dat ons New York toe gaan, sodra die Euro gelyk is aan $1,50. Nooit gedink dit sou regtig gebeur dat die dollar so sleg sou wees nie. En nou dat dit gebeur sit ons met ‘n babatjie van twee maande oud en lyk New york maar vêr op die horison te lê…

  2. Alexander

    Machiel, die wisselkoers is so fantasties dat ek en vrou soos konings en koninginne gevoel het. Die enigste probleem met New York en die VSA is net die doeane en immigrasiediens wanneer jy aankom – hulle verdink almal.

  3. Eben van Renen

    Die grootste probleem is dat jy so ‘n ‘dodgy’ kalant is. Ek sou rerig – veral in jou geval – wegbly van kamoeflering broeke en hoede. En los die handgrenaat sleutel kettingtjie maar by die huis…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam