Familie nuus uit Suid-Afrika

My pa bel my vroeg vanoggend om my te laat weet dat ons ouma (sy ma) in Johannesburg gesterf het. Dit was geen verassing nie, sy was baie siek in hospitaal en ons almal het dit verwag. Dis natuurlik baie treurig en sy was ook die enigste familielid in Suid-Afrika wat almal in kontak was en nou sonder haar sal ons miskien onder mekaar begin ophou praat.

Ons het haar altyd Granny in Africa genoem – iets wat beide waar en uitheems was! Vir ons op die ander kant van die wêreld was sy heeltemal anders as ons Britse ouma. Dit het bedoel ook dat ons haar selde gesien het. Toe ek jong was het sy dikwels boeke aan my gestuur wat ek haar gevra het om te vind. Dié was niks veral belangrik nie maar net iets wat moeilik was om in VK te kry en sy kon hulle dikwels kry, gewoonlik uit die plaaslike biblioteek – ek weet nie of ek nou ‘n groot boete moet betaal nie! Ek is ook die enigste van ons wat ‘n belang in familie geskiedenis stel en sy het vir my dinge vertel wat my altyd geïnteresseer het. Sy het my altyd met Afrikaans aangemoedig en het boeke en tydskrifte aan my gestuur en was baie trots op my – en sy was Engelssprekend.

Die familie het besluit om hierdie week ‘n klein begrafnis te hê en dan in Februarie ‘n gedenksdiens wat almal en ek, my pa en een broer (ons is in VK) sal kan bywoon. Ek het beplan om ‘n paar weke in Suid-Afrika te gaan bly maar nou sal dit miskien makliker wees om my planne te verander (en baie makkliker om vliegkaartjies te koop) en dis ook ‘n fantastiese geleentheid om sekere familielede te ontmoet wat ons ken nie.

4 thoughts on “Familie nuus uit Suid-Afrika

 1. My Kop Op 'n Blok!

  Ek is baie jammer om te hoor van die dood van jou Ouma. Ek glo julle sal daarin slaag om die familiebande te behou, en jy sal nooit ophou met Afrikaans nie!

 2. Alexander

  Kop, dankie vir jou kommentaar. Dit lyk eintlik asof dit ‘n goeie geleentheid sal wees om vir al die verskillende dele van die groter familie om saam te kom en om almal te leer ken. En nie net ons in VK wat hulle nie goed ken nie – hulle in ZA familie ken nie die ander dele nie.

  En ek sal nooit met Afrikaans ophou nie. Hulle moet net dit ook praat!

 3. Klei Lat

  Jammer om te hoor van Granny in Africa. Dit is moeilik as jou familie reg oor die wereld is.

 4. Eben van Renen

  ‘n Hartseer jaar vir ons albei. Ek het my Ouma ook hierdie jaar verloor. Ek was ook baie na aan haar. Ek het darem seker gemaak dat sy altyd ‘n briefie of ‘n kuiertjie van my ontvang het, sodat sy kon weet hoeveel sy vir my beteken het. Jou belangstelling in jou familie geskiedenis sou baie vir jou ouma beteken het, want daar is min van ons generasie wat daarvoor omgee.
  Ek is seker jou ouma is nou-nog trots op jou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam