‘n Engelsman in Berlyn

Ons is nou terug van Berlyn af en ek wil sê dat Berlyn so ‘n mooi en interessante stad is. Ons het baie lekker gekuier want Berlyn is ‘n stad vol geskeidenis en kultuur. Dis nie een van die meeste populêr toeriste stede in Europa nie maar ek hou baie daarvan. Dis goedkoop, vriendelik en dit herinner my aan my jeug buite Köln.

Ek dink veel mense vergeet dat as jy oorsee vir ‘n paar dae op vakansie gaan, is jy dan gewoonlik ‘n toeris. Dis makklik om te glo dat jy is nie en om te sê, “Ek hou nie van die toeriste dinge nie, ek gaan waarheen die plaaslike mense gaan, na die nie-toeriste bars, winkels, restaurante toe ens” en om te glo dat jy anders as jou mee-toeriste is. Ja miskien doen jy alles, miskien het jy vriende wat daar bly maar die feit dat jy oorsee, in ‘n verskillende land is bedoel dat jy tog ‘n besoeker is. As ek weg gaan, geniet ek om ‘n toeris te wees. Ek wil ‘n stad of land se toeriste aantreklikhede sien en ontdek, ek wil verbaas word en nuwe inligting leer en voel ‘n vreemde ervaring, beide in die VK en oorsee. En ja, ek wil veel foto’s afgeneem.

Dit was my derde besoek maar ek was ‘n ware toeris en wou alles sien maar ongelukkig het nie geneog tyd gehad nie. Vrydag het ons ‘n bietjie in Friedrichshain rondgeloop en toe het ek ‘n Duitse vriend vir ‘n paar drankies ontmoet. Saterdag ek het die Derde Ryk in Berlyn toer gemaak, wat baie interessant was veral as ek moderne geskeidenis op universiteit studeer het maar ek was nie so beïndruk met die jong Engelse toerleier nie. Behalwe die feit dat ek dink nie sy ingligting en interpretasies altyd korrek was nie, het hy ook gevloek-vloek wat nie nodig is nie, dit wek die verkeerde indruk van Englsemense oorsee en is nie professioneel nie. Hy het probeer om almal se tjommie te wees; ek wil nie ‘n nuwe tjommie maak nie, ek wil leer! Toe het ek na Kreuzberg toe gegaan om my vrou se rollerderby wedstryd te kyk. Haar span het die Berlynse span geklop en toe het ons ‘n boot op die Spree gepaartie.

Sondag het ek alleen rondgeloop en het die Duitse Demokratiese Republiek (DDR) Museum besoek maar ek was daarmee ‘n bietjie teleurgestel – maar nie so teleurgestel soos ek sou gewees het het ek eintlik in die DDR grootgeword nie dit lyk nie pret te gewees het nie en ek is seker bly dat ons in die Bondsrepubliek Duitsland gebly het. Ek het ook ‘n paar dele van die Berlynse Muur gesien, dele wat nog bly. Dis moeilik nou om te glo dat die stad in twee helfte afgeskei was en dat die grens deur huise, geboue en strate geloop het. Mense kon oor die Muur na die ander deel kyk maar kon nie hulle buurmense gaan besoek nie. Nie ver van die ou Muur af lê die Fernsehturm wat uit oor die hele stad kyk. Jy sien hom orals en hy sien jou orals. As jy in Wes-Berlyn was, was hy ‘n simbool van die DDR, ‘n bietjie soos die Oog van Sauron! Ek het ook die Neue Synagoge besoek, wat baai pragtig met sy Bisantynse styl dom is.

Sondag het Engeland teen Duitsland in die voetbal gespeel en daar was ‘n baie mooi atmosfeer met vuvuzelas en duisende mense. Ek lees dat meer as 200,000 mense was in die Tiergarten om die wedystryd op groot skerms te kyk, maar ek lees ook dat meer as 500,000 fans in die sentrum was, ongelooflik! Engeland het verskriklik gespeel en Duitsland was veel beter so kla niemand met die uitslag nie.

Toe ons terug gevlieg het ek so ‘n mooi uitsig deur die venster uit oor Nederland en kon die IJsselmeer, die Flevopolder en Noordoostpolder (Flevoland), die Afsluitsdyk en die Houtribdyk sien. Hulle lyk so mooi en indrukwekkend, ek moet beslis gaan besoek.

Ek het baie geniet om weer Duits te kan praat maar ek het veel vergeet en weens my CIMA studie weet nie wanneer ek dit weer sal leer nie. Ek het dit ‘n bietjie gepraat en ek onthou nog ‘n goeie deel maar soms het ek in Afrikaans begin mompel so moet ek probeer ‘n bietjie tyd vind om te aanhou leer.

Soos altyd, laat my weet as ek bo afskuwelike foute gemaak het en onder kom ‘n paar foto’s.

Die Berlynse Muur

Deel van die Berlynse Muur in Friedrichshain

Bo die Brandenburgse Poort

Bo die Brandenburgse Poort

Die Neue Synagoge

Die Neue Synagoge

Die Fernsehturm. Jy sien hom orals, hy sien jou orals

Die Fernsehturm. Jy sien hom orals, hy sien jou orals

Roet van die Berlynse Muur - links ou Wes-Berlin, regs ou Oos-Berlyn

Roet van die Berlynse Muur - links ou Wes-Berlin, regs ou Oos-Berlyn

2 thoughts on “‘n Engelsman in Berlyn

  1. VerdantSF

    Ek is bly dat julle julle vakansie in Berlyn geniet het! Veels geluk aan jou vrou en haar span. Rollerderby is pret om te kyk! Ag, en die “Oog van Sauron” kommentaar het my laat lag!

  2. Alexander Post author

    Ek dink een van die doele van die Fernsehturm was om op Wes-Berlyn te spioen soos ‘n bose oog sodat almal sou weet dat hulle heeltemal binne DDR lê.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam