Hierdie maand studeer ek Nederlands

Aangesien dat ek nou by die huis moet werk, begin weer om Nederlands te studeer. Ja ek weet dat geen fokus het nie. Vooraf het en ‘n bietjie Noors gestudeer waarvan ek nie; soos baie van die Wes-Germaanse tale, kan ek bate maklik verstaan sonder om baie te studeer. Maar die probleem is dat ek ‘n gebrek aan fokus het. Ek kan nie a beslissings of kies maak nie want alles lyk soos ‘n goeie keus.

Hierdie keer sien ek sekere verskille tussen Afrikaans en Nederlands. Ek vermoed dat daar ‘n sterker Engekese invloed op Afrikaans is as dat ek vroeër gedink het. Ek vra ‘n vriend of jy sekere Nederlandse uitdrukkings in Afrikaans sê en hy beantwoord nee. Byvoorbeeld, in Nederlands kan jy sê, “wat voor hond heb je?”, maar jy kan nie dieselfde in Afrikaans sê nie.

In Nederlands kan jy ook sê, “hij mag van zijn moeder fietsrijden” maar weer mag jy nie in Afrikaans nie. Daar’s veel ander voorbeelde, natuurlik, wat hoe anders die twee tale is. Dit lyk my, tensy ek heeltemal verkeerd is (ek vermoed ja), het Engels ‘n sterker invloed Afrikaans as wat mense glo.

Vir my is dit belangrik om hierdie verskille te ken. In België of Nederland kan ek met ander mense ‘n bietjie gesels maar ek vergeet dat ek heeltemal verstaanbaar is nie. Ja ek is ‘n bietjie teleurgesteld as ek in Engels moet gesels en dat ek nie vlot praat nie, maar dit gee vir my die motivering om Nederlands te studeer. Ja niemand weet wanneer hulle weer oorsee mag gaan nie. Ons almal in ons lande en huise bly totdat ons die entstof kry. Ek dink dat ons nie hierdie jaar weg sal gaan nie en miskien moet ons ook tot aanstaande jaar wag voordat ons toegelaat sal word om ander lande te besoek. Die uitdaging is om die vrye tyd hierdie jaar te gebruik om te studeer en te leer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam