Nederland

Verlede naweek het ek Nederland toe gevlieg om – soos elke keer ek oorsee gaan – na ‘n gig toe te gaan. Hierdie keer het ek Groningen toe gegaan wat lê aan die noord en nie ver van beide die see af en die grens met Duitsland af nie. Eh ja, dit was dieselfde band soos altyd. Hierdie jaar was ek drie kere in België, drie kere in Nederland en ook in Frankryk, Ierland en Luxemburg gewees, ek vergeet hoe dikwels ek gaan reis.

Eers het ek Schiphol toe gevlieg. Ek het het vroeg van Londen af verlaat want ek wou na Het Scheepvaartmuseum toe in Amsterdam gaan. Elke keer toe in vroeër in Amsterderam was, was die museum toe. Ek het net een uur om alles te sien gehad so moet alles baie vinnig sien maar ek het die geniet. Ongelukkig was daar baie min oor die Verenigde Oos-Indiese Kompanjie wat my groot belang is, maar daar is ‘n replika van die VOC skip Amsterdam, wat die tipe skip is wat na die Kaap toe met ons voorouers gevaart het.

Toe het ek dit trein deur Amersfoort na Groningen toe gevat. Die ry was baie mooi en jy sien beslis net hoe plat die land is, net veel velde en dorpies. In Amersfoort het ek Zwarte Piet op die perron gesien, wat seker anders is. Dis nie die tipe ding wat nou aanvaarbaar in Brittanje of Suid-Afrika is nie, glo ek.

Groningen was baie lekker. Veel tjommies het ook uit België, Duitsland, Nederland, Spanje en Brittanje gekom so ons het lekker uitgehang en gepaartie. Die gig was goed maar nou is die nie die hoofde rede om te gaan nie; dis om almal weer te sien, dis redelik nou net ‘n reis klub vir ons. Dis snaaks om te dink dat ek bereid was om so ver vir net een nag te ry maar die was dit heeltemal moeite werd.

Sondag was ek weer Amsterdam toe en het ‘n vriend ontmoet, wat die vorige aand saam met ons in Groningen gewees was en wat in Amsterdam bly en sy het vir my ‘n bietjie van die stad gewys. Dit was goed om met ‘n Nederlander uit te hang en om oor Nederlands en ander onderwerpe te praat, wat my interesseer maar ek vind dat my kennis van Nederlands en Afrikaans nie baie nuttig is nie. Niemand verstaan my as ek praat nie so is dit makliker om te sê dat ek ‘n domme toeris is en dan praat ek Engels met hulle. En ja ek kan hulle verstaan, maar hulle weet nie.

Dis nie moeilik om van Londen af na Amsterdam toe te vlieg nie so moet ek dit meer dikwels doen. Ek wil die Afsluitdyk en die polders in Flevoland (en ek ken ‘n paar Nederlanders wat daar bly) sien so as ek iemand vind wat ‘n motor van bestuur sal ek gaan.

Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Prins Hendrik

Prins Hendrik

Die replika van die VOC skip Amsterdam

Die replika van die VOC skip Amsterdam

Die VOC vlag op die Amsterdam

Die VOC vlag op die Amsterdam

Die skip Amsterdam

Die skip Amsterdam

'n Skildery

'n Skildery

Montelbaanstoren, Amsterdam

Montelbaanstoren, Amsterdam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam