Terug van Belgïe af

Ek het beplan om ‘n kort potgooi oor my reis Belgïe toe op te neem maar soos ek gedink het, het ek niks gedoen nie! In sy plek sal ek julle ‘n bietjie vertel.

Die Eurostar (die “Groot Moltrein”) is fantasties. Van die centrum van Londen af tot die centrum van Brussel af binne drie ure, alhoewel dit sneller in Frankryk en Belgïe as in Engeland is omdat ‘n deel van die spoorweg nie so goed is nie. Brussel is ‘n mooi stad (die enigste Franstalige stad waarvan ek hou) maar ons het nie lang tyd daarby gebly nie voordat ons die trein Zottegem toe gekry het. Die Vlaamse platteland is baie pragtig en daar’s klein dorpies en gehugte daardeur en toe die son geskyn het, het ek gevoel dat ek op ‘n ware, oorsee vakansie was. Ek kan ‘n bietjie Nederlands/die Vlaamse dialekte verstaan maar ek weet wel dat daar groot verskille tussen die tale is. Beslis is dit makliker om te lees as om te praat maar nadat ‘n paar biers was ek meer as bly om slegte Afrikaans te probeer praat. Miskien het mense my begryp, maar ek was dugesuip so ek tywfel dit!

Die musiekfees homself was baie pret veral as The Sisters Of Mercy het gespeel en wat my gunstelige band is. Vriende uit VK, Duitsland, Belgïe en ander lande – die gewone bende – het gekom en ons het lekker gejol en gedrink. Eintlik is om vriende weer te gaan sien en om ander lande te besoek die hoofde rede om te kom, maar die musiek is nog baie belangrik. Dis so ‘n lekker voeling om by ‘n fees oorsee by te woon veral want jy besoek baie klein dorpies wat jy nooit vroeër gehoor het nie en jy sien ‘n ander aspek van die land, die plekke wat toerisboeke nie daaroor geskryf nie en reisigers weet nie.

In lande soos Belgïe, en veral die Vlaamse deel, kan meeste besoekers nie die amptelike taal/tale praat nie maar die inwoners kan gewoonlik Engels praat en jy besef hoe vreemd dit is dat die bekwaamheid om ‘n ander taal onder mense uit die Anglofoon te praat word nie belangrik gedink nie, daar’s geen werd daarin nie. Ek het Nederlands in aandklas studeer en weet ‘n bietjie Afrikaans maar ek hang van my Vlaamse vriende af as ek hulp nodig het aangesien, soos ek bo geskryf het, Afrikaans en Nederlands is anders. Op die een kant is die probleem die feit dat in Europa is daar soveel verskillende tale dat dit moeilik is om te besluit watter taal te leer, maar op die ander kant die feit dat Engels tans die lingua franca is, dus wil buitelanders eerder Engels met jou praat as om te hê dat jy hulle taal probeer praat. Al dat jy kan doen is probeer. Net soos Suid-Afrika en Afrikaans ek glo.

Die sondag het ons terug gekom omdat ek Metallica by Wembley moes gaan sien. Ek rock \m/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam