Rome en die Vatikaanstad

Ek is nou terug van my klein vakansie in Rome, wat ook my eerste besoek na Italië was. Ek het vroeër besluit dat hierdie jaar moet ek gaan en toe sê ‘n vriend dat hy gaan daardeur reis so het dit uitgewerk.

Ek wou al lank tyd na die Vatikaanstad toe gaan want ek hou baie van die Europese mikrostate. Dit was snaaks om uit die vliegtuig se venster uit te kyk en dadelik om die herkenbare vorm van die gefortifikiseerde mure, St Pieter se Basiliek en St Pieter se Plein te erken, so ‘n klein onafhanklike land in die middel van ‘n ander land se hoofstad. En dan wanneer jy gaan besoek, jy besef net hoe beide vreemd en envoudig die grens tussen Italië en Vatikaanstad is – jy loop net oor ‘n paaidjie of jy stap net in ‘n deur in die mure in en dan is jy na in die land.

Natuurlik het ek al die toeriste goed in Vatikaanstad gedoen, om die Sistynse kapel en die musees gesien, toe op St Pieter se basiliek geklim en oor die klein land en Rome uitgekyk. Dis seker die meeste populêre plek in Rome vir die toeriste, jy sien lang ritte buite die musee se ingang wat van vroeg af vir ure wag om in te kom. Gelukkig het ek kaartjies gekoop voor ek gekom het so kon net instap binne in ‘n nuwe land.

Rome was ‘n baie mooi stad, nes mense sê vol geskiedenis en kultuur en ou geboue insluitend die Colosseum, die Pantheon, die Trevifontein en die Spaanse Trappe. Die enige probleyem is die hitte en son wat mooi is maar jy raak moeg vinnig as jy, soos ek, nie gewoond daaraan is nie. Dus moet ek in die namiddag ‘n bietjie slaap of lees. Eintlik, wou ek enige rede vat om my Kindle te lees.

Een aand het ons net te lui gevoel so het met my tjommie op die Spaanse Trappe gestaan en gesels en ‘n paar blikkies gesyp, baie gesofistikeerd! Ek het voorheen gesê dat mense oorsee gaan en dan begin dink dat hulle nie ‘n toeris of reisiger is nie en dat hulle nader aan die inheemse mense is. Dus dink hulle hulle ken goed die stad of land en doen net soos die inheemse mense. Hulle wil aparte van hulle mede-toeriste beskou word. Dis meer verfynd, ‘n ordentlike storie, die inheemse mense sal jou beter behandel en meer van jou hou.

Ek stem nie saam nie. Moenie dom of onbeskaf wees nie en moenie vir elke maaltyd na McDonald’s toe gaan nie, maar terselfdertyd geniet julle tydelike ervaring en ontdek ‘n nuwe lande, stede, kos, mense en herinnige. Soms is dit lekker om met ander toeriste te praat, veral as jy nie die taal praat nie. Hulle gee raad vir jou oor hulle goeie of slegte ervarings en dis goed soms om nie te sukkel kommunikeer nie. Die rede hoekom jy daarnatoe gegaan het, is om iets anders te sien so gaan doen dit.

Die uitsig van bo-op St Pieter se basilika oor St Pieter se plein in Vatikaanstad

Die uitsig van bo-op St Pieter se basilika oor St Pieter se plein in Vatikaanstad

St Pieter se basilika, Vatikaanstad

St Pieter se basilika, Vatikaanstad

Die spoorwegstasie, Vatikaanstad

Die spoorwegstasie, Vatikaanstad

Die Sistynese Kapel

Die Sistynese Kapel

'n Deur op die grens tussen Vatikaanstad en Italië

‘n Deur op die grens tussen Vatikaanstad en Italië

'n Beeld by St Pieter se basilika

‘n Beeld by St Pieter se basilika

Die Colosseum, Rome

Die Colosseum, Rome

2 thoughts on “Rome en die Vatikaanstad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam